viernes, 18 de junio de 2010

Donel, suflet de tigan


Proiect amplu, realizat în 3 luni

 

 

In toamna anului trecut, 2009,  in premierã,   la Teatrul Al. Davila, presa argeşeanã a fost invitatã sã vizioneze un spectacol înainte ca acesta sã fie prezentat publicului larg. Este vorba de  Donel, suflet de ţigan, al estradei piteştene. Artiştii acestei secţii ne-au surprins cu un spectacol deosebit faţã de ceea ce am vãzut în ultimii ani la teatrul piteştean.


Donel, suflet de ţigan este o dramã muzicalã în care este prezentatã povestea tristã a unui ţigãnuş orfan şi bolnav, crescut de bunicul lui, care este atît de sãrac, încît nu are bani pentru leacul nepotului sãu. Scenariul spectacolului îi aparţine lui Dan Ioan Panţoiu, regia lui Matei Varodi, iar muzica lui Dan Dimitriu. „Ideea acestui spectacol s-a nãscut în vara lui 2006, cînd nu apãruserã ca acum atîtea interpretãri ale acestei temeţigãneşti. Spectacolul este realizat dupã folclorul ţigãnesc, iar subiectul este unul universal valabil: sentimentul de întrajutorare, solidaritate, iubire, dar şi nepãsarea, însingurarea, rãceala şi înstrãinarea omului din ziua de azi. Mesajul este iubirea, lumina şi bucuria vieţii. Am insistat sã facem aceastã vizionare fiindcã dumneavoastrã cei din presã sînteţi primii cronicari ş i critici ai unui spectacol, iar mesajul va ajunge prin dumneavoastrã la publicul larg“, ne-a declarat autorul spectacolului, Dan Ioan Panţoiu. La acest proiect s-a lucrat intens, timp de trei luni.

 Donel, interpretat de Adriana Drugulescu

Într-adevãr, am asistat la un spectacol excepţional, în care dansul şi muzica s-au împletit cu arta dramaticã. Donel, interpretat de actriţa Adriana Drugulescu, este un copil sãrman de ţigani, care este pãrãsit de mamã încã de la naştere, tatãl îi moare, iar el rãmîne doar cu bunicul lui. De parcã viaţa nu i-ar fi fost suficient de tristã,  bãieţelul se îmbolnãveşte grav, dar, în ultima parte a vieţii lui, îşi pune întrebãri despre viaţa şi viitorul sãu. Soliştii şi balerinii de la Estradã s-au transformat în actori, iar actorii devin balerini, aceastã schimbare de roluri fiind o premierã pentru teatrul piteştean. Trebuie remarcat nu numai talentul tuturor artiştilor, dar şi cel al coregrafului,  al croitorilor care au realizat zecile de costume tradiţionale, care, prin coloritul lor, au contribuit la crearea unei atmosfere specifice şatrei.

Mesajul: Sã fim Oameni!

Deşi sfîrşitul este tragic, Donel transformîndu-se metaforic,  dupã dorinţa lui, într-o razã de soare, mesajul spectacolului este unul plin de optimism. Trebuie sã învãţãm din valorile tradiţionale ale ţiganilor: sã iubim la maximum viaţa, sã iubim cu pasiune ca şi cum ar fi ultima zi din viaţa noastrã, sã ne bucurãm de fiecare clipã, sã ne simţim liberi, sã fim uniţi cu fraţii noştri, sã fim solidari cu aproapele, pe scurt, sã fim Oameni. La finalul reprezentaţiei, colectivul care a realizat acest proiect deosebit a fost rãsplãtit cu aplauze, iar directorul artistic al Teatrului Davila, Emilian Cortea, i-a felicitat pe toţi pentru acest spectacol excepţional, cum nu credea cã „va vedea vreodatã pe scena piteşteanã“. Rãmîne sã vã convingeţi singuri de acest lucru venind pe 29 noiembrie la ora 18 în Sala Mare a teatrului, la premiera spectacolului.
I.Şutan Foto: I.Tudor

sursa
Curierul zilei

si aici un video scurt cu secventa din timpul spectacolului!


No hay comentarios:

Publicar un comentario