jueves, 9 de septiembre de 2010

Tiganii expluzati

Expulzare în masă a cetăţenilor bulgari şi români de origine romă pe teritoriul francez a stârnit nelinişte profundă şi critici în UE. Bruxelles  a căutat explicaţii pentru aceste expulzări şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de romi care au fostdecis sa  părăsească ţările cele mai sărace ale Uniunii şi s-au stabilit în partea cea mai dezvoltată a clubului comunităţii, în special în Franţa, Spania, Germania şi Italia. Romii, de asemenea, au protestat pentru faptul că nu se simt acceptati în ţările lor de origine.

"Aici suntem ca vagabonzi. Nu avem nici un lucru, nu avem nimic ", a declarat  la sosirea în Bucureşti, Ion Gheorghe, unul dintre tiganii expulzaţi din Franţa. "Vom rămâne la domiciliu în cazul în care găsesc de lucru, dar este dificil, pentru că ţara este foarte saraca", a spus un alt român care a fost forţat să abandoneze Grenoble impreuna cu familia.

Autorităţile din România şi Bulgaria, două dintre cele mai slab dezvoltate ţări ale UE, au reacţionat puternic in fata deciziei de la Paris. În România, Alianţa Civică a Romilor, care reuneşte 21 de grupuri, au facut un apel numit pentru un boicot al produselor franceze şi o demonstraţie luni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al acestei organizaţii, "trebuie reamintit  guvernului  francez că drepturile fundamentale nu sunt negociabile". În Republica Cehă, unde traiesc aproximativ 300.000 de ţigani, ministrul de externe Karel Schwarzenberg, a acuzat Franta de rasism, pentru că "modul în care expulzarea este efectuată contravine regulilor comunitare. In opinia sa , " se pare ca  in  politica franceze de securitate  rasismul joaca un rol important".

Polemica iscata in jurul acestui eveniment,  aminteste grava situatie a tiganilor romani si bulgari in contextul
 Europei comuniste de la sfarsitul anilor '90. In Romania  unde traiesc in jur la 2 milioane de tigani , cat si in Bulgaria unde numarul ajunge la 850 de mii mizeria, discriminarea si rasismul sunt prezente. Sapte din zece romani considera ca un tigan si familia sa se pot integra. In aceste conditii, pentru multi migratia este unica modalitate de a supravietui.

Directorul organizatiei de aparare a drepturilor tiganilor Amare Rromentza, Mihai Neacsu explica ca majoritatea tiganilor care migreaza fac parte din comunitati "traditionale , foarte sarace, care traiesc in zone rurarale, in  mijlocul problemelor". Doar in Franta se calculeaza ca traiesc 15 000 de tigani romani. In cazul Bulgariei , in ultimii ani au abandonat teritoriul in jur de 50 000, multi pentru a gasi un loc munca, de cele mai multe ori clandestin, In Spania, Italia, Germania, Grecia.


Bucuresti si Sofia au pus in miscare mecanisme care faciliteaza integrarea comunitatii tiganilor in societate, in special in materie de educatie si sanatate. InRomânia, aproximativ 650 mediatorilor şcolari  asigura  legătura între şcoală şi comunitate şi 500 de profesori au fost intruiti pentru  a isi insusi  limba romani. Dar atât  Bruxelles şi  diverse oenegés consideră aceste măsuri insuficiente şi au acuzat guvernele celor doua tari balcanice de " pasivitate"  , şi poliţia de " rasism ". 

sursa Lavozdegalicia.es


No hay comentarios:

Publicar un comentario