lunes, 18 de mayo de 2009

adevarata origine a tiganilor; mit , ipoteze , evidente

Se pare ca originea indoeurpoeana a tiganilor ramane doar un mit, o presupunere, bazandu-se doar pe insuficienta elementelor lingvistice. Faptul ca tiganii au ajuns in Europa venind dinIndia nu este un indiciu absolut ca aceasta este si tara lor de origine. Esenta culturii romanes, mostenirea lor spirituala, sunt incompatibile cu cele ale popoarelor Indiei.

Organizatia iudaica internationala Kulano se ocupa cu redescoperirea triburilor pierdute ale lui Israel. Cele mai multe ramasite au fost gasite in India. Identificarea se face dupa caracteristicile culturale si se pare ca, dintre acestea, tiganii au in cultura lor cele mai multe elemente ebraice.
Evidentele identifica tiganii cu israeliti din Samaria.

Cultura romanes este caracterizata de un strict monotesism, fara nici cel mai mic indiciu al vreunui trecut politeist sau panteist; caracterul foarte personal al divinitatii, Dumnezeu este accesibil, cu El se poate dialoga (concepte ebraice); lupta bine rau, spiritele pure si impure (concept ebraic, marcat aici de influenta zoroastrica, rezultat natural al exilului asirio/babilonio/persan); moartea nu este o trecere la reincarnare; logodna si nuntile tiganesti se sarbatoresc in aceeasi maniera ca in vechiul Israel; tiganii se numesc la fel ca in vechiul Israel - A fiul lui B, fiul luiC din familia lui D etc.


citeste mai mult aici:Rom-gitanos,

2 comentarios: