miércoles, 13 de mayo de 2009

razboaiele tiganesti

Traiesc intr-o lume a lor, numai a lor, impietrita, undeva pe cararile uitate ale timpului, in vremuri primitive, in care bata, sabia, cutitul si chiar gloantele au ramas singurele modalitati prin care se impun in fata rivalului care trebuie rapus.

Traiesc intr-o lume in care, in numele unei traditii apuse, copilaria furata a unor pusti de opt-zece ani este pusa pe talerele unei balante, care le masoara piezis inocenta in galbeni si salbe din aur. Traiesc intr-o lume a contrastelor izbitoare in care bordeie mizere, saracacioase sunt incropite din apa si pamant la umbra imenselor palate cu zeci de camere ridicate la margine de Bucuresti sau aiurea, la portile carora se odihnesc bolizi de ultima generatie de sute de mii de euro.

Legea si-o fac ei

Cam asta e lumea tiganilor de pe la noi, care, din ce in ce mai des, ne demonstreaza in cel mai violent mod cu putinta ca legile Romaniei nu inseamna nimic pentru ei. Ca pe tigani nimeni si nimic nu ii poate opri sa se inarmeze ca pentru un razboi si sa iasa in strada cu sutele, sa se macelareasca fie doar si pentru onoarea vreunei pirande promise ca 'mireasa' sau sa asedieze spitale si sa tina sub teroare medici condamnati sa le 'repare' rudele ranite. Dupa ultimele confruntari purtate in strada, jandarmii, politistii si 'mascatii' au scos din barlogurile tiganilor din Sintesti si Popesti-Leordeni arme de toate felurile si chiar mitraliere de pe timpul celui de-al doilea razboi mondial. Si ei nu sunt singurii...

Marul discordiei: o palarie

22 martie 2008, Bucuresti. O palarie turtita sub rotile unei masini a fost scanteia care a declansat un adevarat macel intre doua familii din cartierul 23 August din Bucuresti. Peste 20 de indivizi au invadat strada Oriov si s-au batut ca-n codru. Patru dintre scandalagii au ajuns la spital, iar jandarmii au pazit zona timp de mai multe zile.

Gata de batalie pentru ca nunta nu a mai avut loc

13 martie 2008. Popesti-Leordeni, Ilfov. Doua clanuri tiganesti, unul din Popesti-Leordeni, altul din Rosiorii de Vede, Teleorman, si-au jurat razbunare dupa ce o nunta aranjata cu ani in urma nu a mai avut loc. Si cum era mai nimerit sa o faca decat cu arma in mana, asa cum tiganii stiu cel mai bine sa-si rezolve problemele. Razboiul pornit pentru piranda inselata nu a mai avut loc, pentru ca informatorii politiei le-au dejucat planul razboinicilor.

'Mascatii' au intrat in barlogul clanului din Popesti-Leordeni, unde au gasit, nici mai mult, nici mai putin, decat o pusca-mitraliera, un pistol de asalt Uzi si pistoale cu glont si bineinteles de-acum 'traditionalele' sabii, cutite si topoare. 'Sunt de jucarie', au spus tiganii in bataie de joc despre arsenalul gasit in casele lor.

S-au duelat cu sabiile pe strada

13 martie 2008, Bucuresti. Plecate cu masinile din Jilava spre Tribunalul Bucuresti, unde se judeca procesul unui ucigas, doua familii de tigani au sfarsit prin a incerca sa se ucida in plina strada. Mai intai, rudele celui ucis au tamponat de mai multe ori autoturismul neamurilor criminalului, pentru ca apoi, nemultumite de 'rezultat', sa declanseze un razboi in toata regula. Zeci de minute, tiganii s-au 'duelat' cu sabii si cu topoare in plin trafic. In invalmaseala, unul dintre tigani a tras cu un pistol cu bile si a ranit trei adversari. Circul a continuat si la spital, unde au ajuns cei impuscati si loviti de lamele armelor albe.

La Sintesti s-au incaierat din cauza copiilor

27 februarie 2008, Sintesti, Ilfov. La 20 de kilometri de Capitala, doua sute de tigani furiosi nevoie mare ies in strada inarmati pana in dinti ca la rascoala. Cei care ar fi trebuit sa devina neamuri prin casatoria lui Catalin cu Mia - doi puradei ce abia daca au 14 ani - uita de nunta si se taie intre ei cu topoare si cutite sau se impusca precum in Vestul Salbatic.

'Mascatii'calmeaza cu greu spiritele si, dupa razboiul tiganesc declansat doar pentru nestatornicia in dragoste a 'mirelui', care a ravnit la alta piranda, descopera in palatele combatantilor un adevarat arsenal: sute de sabii, cutite si topoare, pistoale cu gaze si cu bile, zeci de cartuse. Un tigan este retinut pentru tentativa de omor, alti zeci de indivizi ajung la politie pentru declaratii, iar 13 comba-tanti sunt raniti. In buna traditie tiganeasca, Spitalul Sf. Pantelimon din Capitala, unde au ajuns ranitii, e asediat de zeci de pirande, puradei si tigani mustaciosi, care se dau in spectacol paziti de zeci de forte de ordine.


articol semnat de Cristian Burcioiu, Libertatea

1 comentario:

  1. frumos articol...imi pare normal sa se razbune penru onoarea unei femei...

    ResponderEliminar